tiistai 5. helmikuuta 2013

Näillä mennään


Arkisten toimien helpottamiseksi koto-Suomessa olevat koneet ja laitteet korvautuvat täällä aivan toisilla vempaimilla. 

Ei ole tiskikonetta, ei. Mutta eipä ole kiirettäkään, joten uudelleenohjelmoin itseni mieltämään  tiskaamisen rentouttavaksi toiminnaksi. Vielä toimii. 

Hanavesi ei täällä ole juomakelpoista, sillä vesiputkien ikä ja kunto on melkosen arvelluttavaa. Pullotettua vettä saa joka kojusta, marketeista ja erillisistä myymälöistä.  Silti vedensuodatin talon puolesta oli myönteinen yllätys. Eipä tarvitse erikseen rahdata vettä kotiin. Suodatin vaihdetaan sovitusti  kerran vuodessa.

Tuplafiltterillä raikasta vettä.

Asunnon ikkunat ja ovet ovat melkosen harvat. Keittiössä ja suihkuhuoneissa on pelkät säleiköt, joita ei edes voi sulkea. Lämpö siis tunkeutuu sisään kaikista raoista. Ilmastointikoje on ehdoton joka huoneessa. Kuvassa oleva yksilö on nuoremmasta päästä, kolme muuta ovat parhaat päivänsä nähneet.

Ja niin oli minulle yllätys, että laitteeseen täytyy lisätä jotain ainetta, että muodostaa viilentävää ilmaa. Humanisti kun olen.

Ilmastointilaite, tohottaa melkein päivittäin

Keittelin aikaisemmin vettä kattilassa, mutta kun kahdesti unohdin sen liedelle niin, että kattila hehkui punaisena ja havahduin outoon hajuun, päätin korjata asian pikaisesti.

Enää ei unohdu, siitä viheltävä vesipannu pitää huolen ja tiedän milloin se alkaa kiehua.


Viheltävä vesipannu ja kaasuhella

Tykästyin täällä smootheihin, niin kätevästi ne syntyvät alta aikayksikön kun surrauttaa haluamansa
ainekset samettisen pehmeäksi juomaksi.

Olen kehitellyt myös erilaisia makuvesiä lisäämällä veteen limeä, minttua, inkivääriä tms. Pyöräytetään tehosekoittimessa ja siivilöidään. Sitten jääkaappiin viilentymään janoisten nautittavaksi. Hyvää ja terveellistä.


Vertaansa vaille oleva tehosekoitin

Painekattila on täällä hyvin yleinen kapistus ja sen käytön halusin ehdottomasti oppia uudelleen. Lapsuudenkodissa oli 60-luvulla painekattila, jolla valmistettiin niin perunat kuin keitotkin. Muistan senkin kerran kun hernekeitto räjähti keittiön kattoon. Ei onneksi sillä hetkellä ollut ketään keittiössä kun se kattila piti niin kovaa meteli.

Tämä on hiljaisempi versio ja ensiharjoitelmani tuotos: liottamattomat pavut kypsyivät kätevästi parissakymmessä minuutissa.

Painekattila kypsentää nopeasti
säästäen ravintoaineet.

Asunnossa oli vanha jääkaappi, jonkaa pakastuslokero oli irtisanot sopimuksensa. Joten saimme melko pian ihkauuden jenkkikaapin. Sepä vasta oli insinöörin mieleen kun sisältä löytyi tällainen "kalja-automaatti".

Täytön kanssa pitää olla tarkkana, ettei pääse yllättäin tyhjenemään.


Ladattu kalja-automaatti.

Olen vasuri vaikka kirjoitankin oikealla kädellä. 60-luvun tietämätön opetusmenetelmä edellytti kaikkien oppivan oikeakätiseksi. Mutta leikkaaminen, piirtäminen ja kaikki muu hoituu edelleen vasemmalla. Siksi harmistus oli suuri kun täällä kaikki talon veitset olivat "toispuoleisia" ja leikkuujälki minulta sen mukainen. Eikä kaupastakaan löytynyt kunnollisia. 

Insinöörin kielloista huolimatta salakuljetin kotikeittiöstä oman hyväksi todetun veitsisarjan tänne. Ei veitset olleet kiellon aihe, vaan teline, se kun on täyspuuta ja painaa 2,5 kiloa. Mutta pysyvätpähän hyvässä terässä pitempään.


Kotoa tuotettu veitsisarja ja -teline.

Hyvä kannettava ja toimiva nettiyhteys on ehdoton, jotta pystyn olemaan yhteydessä perheeseen ja ystäviin, voin lukea päivän lehdet ja saada käännösohjelmien avulla helpotusta kielipuolen puutteisiin.

Tietsika ja nettiyhteys pitävät ajan hermolla


Näillä pääsee jo melkoisen pitkälle ja se on hyvä se.



1 kommentti:

  1. Sitä helposti unohtaa, miten onnekkaita usein Suomessa ihmiset ovat, kun yleisesti vesi on juomakelpoista. Meille tosin on nyt vedensuodatin tulossa, on nimittäin kummallinen sivumaku. Mekin olemme pullovettä juoneet hetken aikaa. https://jalovesi.fi/vedensuodatuslaitteet/

    VastaaPoista