keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Matkanteon helpottamiseksi Brasiliassa on gringon hyvä huomioida seuraavia asioita.

Tässä muutama asia, jotka ottamalla huomioono voivat helpottaa matkailua Brasiliassa.

Siisteys

Vaikka ympäristöä roskataan holtittomasti ja autoista heitetään ulos tyhjät muovipullot ja sitä pienemmät roskat, on brasilialaisten henkilökohtainen hygienia hyvin korkealla tasolla.

Vedenkulutuksen rajoittamisesta huolimatta käydään suihkussa aamuin illoin ja välillä keskipäivälläkin. Joten pidä se mielessä jos olet reppumatkalainen ja asut hostelissa. Käy suihkussa ennen nukkumaan menoa, sillä siihen kiinnitetään huomiota. On lentäviä tarinoita ulkomaalaisten epäsiisteydestä.

Hikipisaroita ei pidä näkyä. Niin naiset kuin miehetkin kantavat kesäaikaan mukanaan pentä pyyhettä - hikiliinaa, johon pyyhitään kasvojen ja niskan hikipisarat. Kehon tuoksut pyritään peittämään hajuvedellä ja toisinaan julkisissa kulkuneuvoissa on sellainen tuoksujen riemukas kimara, ettei henkeä saa vedetyksi. Auta armias hajuallergikkoa.


Hikilina, vaatteen sävyyn sointuva.


Ravintoloiden käymälöissä on asiakkaille ilmaiseksi tarjolla kertakäyttöhammasharjoja, tahnaa ja suuvettä hampaiden puhdistamiseksi aterioinnin jälkeen. Brasilialaisten hampaat hohtavat valkoisuutta ja hammaslääkäreiden vastaanottopisteitä on ainakin yksi korttelia kohden. Eikä siellä korjata reikiä vaan hoidetaan hampaiden ulkonäköä, valkaistaan ja tehdään oikomishoitoja. Erikseen pitää tiedustella jos paikkausta tarvitset.



Jalkine-etiketti

Jokainen kulkee lipokkaissa. Paitsi kaupungin keskustassa, toimistotöissä, treffeillä/kutsuilla ja illalla ravintolassa.

Turistin tuntee siitä, että hänellä on sandaalit rannalla ja lipokkaat illalla ravintolassa. Lipokkaista lisää aikaisemmassa blogissani Walking on sunshine

Älä syö sormin - mitään

Alkuaikoina ihmettelin kahviloiden servettejä. Ne ovat sellaista kovaa silkkipaperin tapaista, johon ei voi pyyhkiä suutaan saati sormiaan. Ei niiden tarkoitus ole sitä varten. Ne toimivat erinomaisesti ottimena kun syöt piirakkaa, kanankoipea tai pizza-palaa.


Herkullisia, suolaisia piirakoita, on syötävä varoen,
ettei kuuma sisus polta  suuta.


Toisissa pizzerioissa saat muovisen kertakäyttöhansikkan ateriasi nauttimiseksi. Siinä kohtaa meikäläinen jo pyyteli haarukkaa ja veistä.

Täsmällisyys

Brasilialaisten aikakäsitys on omaa luokkaansa. Jos kutsussa lukee klo 20.00 niin brasilialaiset saapuvat aikaisintaan tunnin tai puolentoista kuluttua siitä. Olimme olleet Riossa vain pari kuukautta kun saimme kutsun syntymäpäiville ravintolaan. Meitä oli siinä pieni suomalainen porukka ja tietysti olimme paikalla sovittuun aikaan, täsmällisesti. Hyvä, että ravintola oli ehtinyt aueta, tarjoilijat vielä alkukankeuttaan kulkivat seiniä pitkin ja välttelivät meitä. Tilasimme alkujuomat ja odottelimme sankaria brasilialaisten ystäviensä kanssa saapuvaksi. Kului toinen tunti ja meillä jo kova nälkä siinä vaiheessa. Tilasimme ruoat ja kun ne eteemme saimme saapui sankari seurueineen. 

Ulkomaalaiset keskenään tietävät jo mainita, onko kutsun aika täsmällinen vai brasilialaisittain joustava.

Tehokkuus

Se on käsite, joka mielestäni puuttuu brasilialaisesta sanastosta. Ja siihen törmää päivittäin. Ihmettelen kahvilassa tiskin takana olevien myyjien määrää, kunnes selviää, että heillä jokaisella on oma tehtävänsä palveluketjussa. Teen tilauksen yhdelle tarjoilijalle, hän raportoi tilauksen kassalle, ilmoittaa asian kahvikoneenkäyttäjälle ja leivonnaisen annostelijalle. Minä maksan tilauksen kassalle, joka antaa maksetun kuitin ensimmäiselle tarjoilijalle. Tämä odottaa toisten suoritusten päättymistä ja tuo lopulta tilauksen minulle pöytään.


Rentouttava hetki kaiken hässäköinnin jälkeen.



Onneksi kahvi on täällä todella kuumaa. Ei ehdi jäähtyä se. On aivan turha vaatia brasilialaiselta tehokkuutta, nopeaa toimintaa. Siitä syntyy ainoastaan turhautuneisuutta ja ärtyisyyttä, jonka jälkeen asioiden toimittaminen on entistä hankalampaa.

Arvosteleminen

Onhan se niin, että suomalainenkin pahoittaa mielensä jos ulkomaalainen arvostelee Suomessa meidän tapaamme toimia.

Täällä se vain tuntuu olevan vielä voimakkaampaa. Ei pidä edes mennä mukaan keskusteluun, jossa brasilialainen arvostelee omia politikoitaan, korruptiota tai maansa tapaa toimia. Lyhyeksi jä keskustelu, jos erehdyt jotain kommentoimaan. Saat vain osaksesi paheksuntaa ja katseen, joka sanoo: "Mitä kuvittelet asiasta tietäväsi?!"


Kaunis kaupunki, Rio de Janeiro, näkymä Veljes-vuorilta, sydämenmuotoinen
Lagoan lahti ja Ipaneman ranta.

Esse e o nosso Brasil - "Tällainen on Brasiliamme"- sanonta, jota käytetään kuittaamaan kun jokin asia ei nyt vaan mene niin kuin olisi toivottavaa. Sitä ei tule gringon käyttää, se saa aikaan pahaa mieltä paikallisissa.

Yksityisyys

Myös yksityisyys-käsitteen erilaisuuteen on hyvä tottua. Ihmiset ovat äänekkäitä, kovin välittömiä, tuttavallisia ja saattavat kysellä hyvinkin yksityiskohtaisia asioita, johon et ole tottunut. Kirjoitin aikaisemmin kauneusleikkauksista, täysin julkinen asia ja kovasti keskusteltu. Yksityisasioita puidaan äänekkäästi ympärillä olevista ihmisitä riippumatta, niin julkisessa liikennevälineissä, ravintoloissa kuin rannallakin.

Brasilialaiset pitävät myös täysin soveliaana kiihkeänkin suutelemisen ja hyväilemisen julkisilla paikoilla. Siinä häveliämpää jo hirvittää.


Laskuvesi on voimakas näin talvisaikaan.
Jylhät Veljes-vuoret taustalla.

Kerrostaloasumisessa huomaa yksityisyyden kapeuden huonoista äänieristyksistä. Niin riitelyt kuin äänekkäät makuhuonemanööverit hoituva arkisella rutiinilla naapureista piittaamatta. Kielitaidon rajallisuus suojelee minua vielä tässä tilanteessa jonkin verran.


2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Moikka! En tiedä kirjotteletko vielä tänne, mutta tää lista oli huikee!
    Asun ite Florianopoliksessa brasilialaisen mieheni kanssa, joka on eteläisimmästä osavaltiosta kotoisin ja ei osaa näistä tavoista allekirjoittanut ollenkaan ja sanoikin, että Riolaisilla on ihmejutut. Suurinosa kuitenkin on oikein tuttua ja arkipäivää :)

    VastaaPoista